Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszności i tradycje na Jarmarku w Chorzowie! Sprawdź, co czeka na Ciebie w Skansenie

Marcin Śliwa
Marcin Śliwa
W chorzowskim Skansenie odbędzie bowiem się Jarmark Produktów Tradycyjnych. W tym roku organizatorzy przygotowali dla gości m.in.: degustacje lokalnych przysmaków takich jak necówki, krupnioki, kołocze, czy prażonki, a także koncerty, konkursy i wiele innych atrakcji. Zdjęcia ilustracyjne.
W chorzowskim Skansenie odbędzie bowiem się Jarmark Produktów Tradycyjnych. W tym roku organizatorzy przygotowali dla gości m.in.: degustacje lokalnych przysmaków takich jak necówki, krupnioki, kołocze, czy prażonki, a także koncerty, konkursy i wiele innych atrakcji. Zdjęcia ilustracyjne. arc PPG
Już jutro, w niedzielę 30 lipca, będzie okazja do spróbowania kuchni regionalnej serwowanej w otoczeniu zabytkowych śląskich chałup. W chorzowskim Skansenie odbędzie bowiem się Jarmark Produktów Tradycyjnych. W tym roku organizatorzy przygotowali dla gości m.in.: degustacje lokalnych przysmaków takich jak necówki, krupnioki, kołocze, czy prażonki, a także koncerty, konkursy i wiele innych atrakcji.

Jarmark Produktów Tradycyjnych w chorzowskim Skansenie

Popularna impreza rozpocznie się w najbliższą niedzielę 30 lipca o godzinie 12.00. Wydarzenie będzie okazją, by spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego. W Skansenie będzie można skosztować m.in.: necówek, krupnioków, kołoczy, serów, miodów czy prażonek. Ponadto, na Jarmarku będzie można kupić ciasta, miody, zioła, sery, wędliny, przetwory, oleje oraz rękodzieło. W programie Jarmarku Produktów Tradycyjnych są również warsztaty kulinarne.

- Jak przyrządzić dobre pasty na chleb, wypiec tradycyjne podpłomyki czy zrobić szarlotkę bez pieczenia opowie Michał Bałazy, kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych, który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań - zachęcają organizatorzy.

Na stoisku Ryszarda Muskały z Kuferka Smaku będzie można podejrzeć, jak powstaje olej tłoczony na zimno i skosztować różnych jego smaków, a na gości Skansenu czekać będą również warsztaty: przygotowywania wodzionki, lepienia pierogów oraz smażenia podpłomyków ze świeżo zmielonej mąki w żarnach. Na terenie Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie pojawią się także Koła Gospodyń Wiejskich z Rajczy, Poręby i Stolarzowic, które wzbogacą szeroką paletę tradycyjnych dań i potraw z naszego regionu.

W ramach Jarmarku Produktów Tradycyjnych przewidziano również program artystyczny.

- Nie zabraknie występów artystycznych. Czas umili Kapela z Poraja, a na najmłodszych czekają Bajkowe Skarbki Śląska z przedstawieniem „Niezwykłe przygody Kota i Karoliny” - zapowiada chorzowski Skansen.

Podczas imprezy odbędzie się również finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Do udziału w Jarmarku uprawniają bilety zakupione w kasie Skansenu - 20 zł normalny/ 12 zł ulgowy.

od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chorzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto