Nasza szkolna przygoda z barmaństwem rozpoczęła się kilka lat temu. Zaczynaliśmy jak większość, od zgłębiania zagadnień i doskonalenia umiejętności barmaństwa klasycznego. Na tym gruncie mogliśmy przygotowywać się i uczestniczyć w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Młodych Barmanów organizowanych przez Bacardi&Martini oraz w Beskidzkim Konkursie Młodych Barmanów - mówi Damian Królikowski, wicedyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych "Cogito" w Siemianowicach, gdzie uczą baristów sztuczek.
W tym samym czasie realizowany był ogólnopolski projekt promowania nowoczesnych technik obsługi konsumenta w zakresie barmaństwa techniką "working flair". Ta technika to widowiskowe przygotowywanie napojów przez odpowiednio wyszkolonych barmanów. Patrząc na to ma się wrażenie, że są to barmańskie sztuczki, które z powodzeniem realizują uczniowie "Cogito" w Siemianowicach.
Tajniki tej sztuki uczniowie "Cogito" w Siemianowicach zgłębiali dzięki trenerom Flair Academy Group, z którym od dwóch lat realizowany jest autorski program "Mix by Flair". - Do programu w tym czasie zgłosiło się ponad 90 uczniów. Duże zainteresowanie pozwoliło nam na otworzenie nowych kierunków nauczania - podkreśla Królikowski.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?