MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fawizm jest genetycznym zaburzeniem enzymatycznym,...
fot. jarun011/123RF

Kto nie powinien jeść bobu? Są osoby, którym może poważnie zaszkodzić. Te schorzenia i leki wykluczają jego spożycie

Chorzy na fawizm – chorobę bobową

Fawizm jest genetycznym zaburzeniem enzymatycznym, polegającym na niedoborze dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (G6PD), która odpowiada za ochronę czerwonych krwinek przed uszkodzeniami. Do ich przedwczesnego rozpadu (hemolizy) może prowadzić m.in. spożywanie niektórych pokarmów, w tym bobu, fasoli czy soi. Znany jest także pod nazwą choroba bobowa lub choroba fasolowa.

Zobacz również

MOBIL auto Nauka Jazdy. Kurs skrojony na miarę potrzeb
Artykuł sponsorowany

NOWE
MOBIL auto Nauka Jazdy. Kurs skrojony na miarę potrzeb

Catering AleBox. Smacznie, pięknie i wygodnie
Artykuł sponsorowany

Catering AleBox. Smacznie, pięknie i wygodnie

Polecamy

Oto najgorsze buty na upały. Powodują problemy nie tylko ze stopami. Unikaj ich!

O TYM SIĘ MÓWI
Oto najgorsze buty na upały. Powodują problemy nie tylko ze stopami. Unikaj ich!

Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę

HIT DNIA
Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę

Siedzisz godzinami? Pij ten napój. Zapobiegnie rozwojowi cukrzycy i udaru

Siedzisz godzinami? Pij ten napój. Zapobiegnie rozwojowi cukrzycy i udaru