W skrócie:
Mam dla ciebie przepis na wyśmienitą sałatkę z rzodkiewki i jajka. Nie wymaga ona mozolnego krojenia wielu składników. Wszystko zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz jedynie ugotowanych i wystudzonych jajek. Ważne, by sparzyć pora przed dodaniem do sałatki. Dzięki temu będzie bardziej miękki i mniej ostry. To proste, zdrowe i bardzo smaczne. Gorąco polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną sałatkę z rzodkiewki i jajka.
Przepis na sałatkę z rzodkiewki i jajka
czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 pęczki rzodkiewek,
- 1 por,
- szczypiorek,
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę z rzodkiewki i jajka?
- Ugotowane i wystudzone jajka obierz i drobno posiekaj. Przełóż do miseczki.
- Rzodkiewkę umyj, odetnij końce i pokrój w plastry lub kostkę.
- Pora umyj, odetnij koniec i zielone liście, zdejmij także pierwsze, grubsze warstwy.
- Pokrój pora na plasterki i przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą i odstaw na 5 minut.
- Odcedź pora i dodaj do sałatki. Dopraw całość szczypiorkiem, majonezem lub jogurtem, solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj.
Czytaj także: Popisowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Dzięki chrupiącym składnikom trudno jej się oprzeć
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?