Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Siemianowice Śląskie: Jaka jest najlepsza lodziarnia w naszym mieście? Mieszkańcy nie mają wątpliwości – Kulka i Kawulka

Martyna Urban
Martyna Urban
Pyszne, rzemieślnicze lody w towarzystwie aromatycznej kawy? To wszystko w Kulce i Kawulce w Siemianowicach Śląskich. Czym wyróżnia się lokal? Przeczytaj.
Pyszne, rzemieślnicze lody w towarzystwie aromatycznej kawy? To wszystko w Kulce i Kawulce w Siemianowicach Śląskich. Czym wyróżnia się lokal? Przeczytaj. Kulka i Kawulka
Najlepsza lodziarnia w Siemianowicach Śląskich? Kilka tygodni temu zapytaliśmy siemianowiczan, która lodziarnia lub kawiarnia w mieście jest najlepsza. Mieszkańcy prawie jednogłośnie wybrali jeden lokal – Kulkę i Kawulkę. Z tej okazji postanowiliśmy się wybrać do lodziarni i zapytać właścicieli, w czym tkwi tajemnica doskonałości lokalu.

Kulka i Kawulka to lodziarnia, która pokochali siemianowiczanie. Lokal mieści się przy ulicy Klonowej 9. Swoje oficjalne otwarcie miał 24 kwietnia 2021 roku. Od tej pory w słoneczne dni gromadzą się tam tłumy ludzi spragnionych dobrych, rzemieślniczych lodów. Wystrój lodziarni na wejściu poprawia humor. Ściany zostały pomalowane w różnych, landrynkowych kolorach. Stoliki i krzesła zostały dopasowane gustownie do całości.

Skąd pomysł na lodziarnię?

Nazwa była pomysłem mojej żony Martyny, chodziło o kulkę, czyli lody w postaci klastycznej i kawulkę, czyli kawę. – tłumaczy Krzysztof Bolsewicz, współwłaściciel lokalu.

Lodziarnia powstała na potrzeby mieszkańców Siemianowic. Współwłaściciel Krzysztof tłumaczy nam, że nie miał, gdzie wybrać się w mieście na dobre lody. Dlatego razem z żoną i szwagrem Sebastianem udawali się do kolejnych lodziarni, by znaleźć złoty środek. Chcieli stworzyć razem lokal, w którym lody będą najlepszej jakości, a zarazem będą niepowtarzalne.

Czym wyróżnia się Kulka i Kawulka?

Właściciele postawili na lokalność produktów. Kawa pochodzi z siemianowickiej palarni „Kawuszka”, owoce kupowane są w miejscowym warzywniaku. Ciasta, które serwuje lodziarnia również pochodzą z lokalnej piekarni. Krzysztof Bolsewicz opowiada nam, że razem ze wspólnikiem dąży do tego, by receptury były dopracowane w każdym calu.

Pod koniec stycznia razem ze wspólnikiem Sebastianem pojedziemy na największe targi lodziarskie w Rimini. Będziemy czerpać wiedzę od najlepszych ludzi w tym fachu. – mówi współwłaściciel Bolsewicz.

Lokal często jest odwiedzany przez rodziny z dziećmi, ale także przez okoliczne przedszkola i szkoły. Dzieci nie wyobrażają sobie gorącego, letniego popołudnia bez gałki lodu z Kulki i Kawulki. Dodatkowym atutem miejsca jest rozbudowywany plac zabaw, na którym najmłodsi mogą się bawić.

Jakie pyszności czekają na gości w lokalu?

Przede wszystkim lody rzemieślnicze. Codziennie nowe, w różnych pysznych smakach. Ciniminis, Elza, Słony Karmel, Mascarpone z pomarańczą to tylko niektóre z propozycji. Oczywiście oprócz tego na miejscu można wypić pyszną, świeżo parzoną kawę i delektować się pysznym ciastem. Jedną z nowości lokalu jest beza z gałką lodów.
Warto pokreślić, iż osoby nietolerujące glutenu oraz laktozy, znajdą tu coś dla siebie. Gałkę lodu można zjeść w bezglutenowym wafelku, a kawę wypić na mleku np. sojowym.

Jak powstają lody rzemieślnicze?

Właściciele długo pracowali nad tym, by stworzyć idealny smak lodów. To oni własnoręcznie każdego dnia tworzą lody dla swoich gości.

- Przygotowujemy lody w tradycyjny sposób poprzez stawianie bazy mlecznej w specjalnej maszynie do tego przeznaczonej baza jest pasteryzowana do 85c aby wyeliminować wszystkie bakterie potem szybko schładzane do 4c i wchodzi w fazę dojrzewania nasz baza dojrzewa minimum 8h-12h potem wyprowadzamy z tego ukierunkowane smaki lodów każda kuweta po wyjściu z frezera jest szokowana w -40c około 10-12 min następnie wkładana do szafy mroźniczej -25c i tam są lody przechowywane maksymalnie do 7-10dni. - tłumaczą właściciele Kulki i Kawulki.

Właściciel zdradza sekrety lokalu

Pan Bolsewicz zwierzył nam się, że lokal zostanie otwarty przez cały rok. Zazwyczaj lodziarnie pod koniec sezonu letniego zawieszają swoją działalność. Zatem Siemianowiczanie nie muszą się martwić brakiem ulubionego lokalu. W okresie zimowym na gości będzie czekać nieco odmieniona karta menu. Lody będą miały wyrazisty, korzenny smak. Zostanie wprowadzona czekolada na gorąco, a także powiększy się asortyment ciast – zostaną wprowadzone przepyszne i świeże torty.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na siemianowiceslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto