Emilia Klejmont z bielskiego Wydziału Prasowego Urzędu Miejskiego przypomniała, że pomysł na to, aby Bielsko-Biała miało swoje ciastko zrodził się podczas planowania programu obchodów jubileuszu 70-lecia połączenia miast. Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych złożył propozycję zorganizowania konkursu Ciastko BB promującego miasto. Odbyła się edycja wewnątrzszkolna, a później miejska.
Na bazie konkursowych rozmów i degustacji dostarczonych przez uczestników ciastek powstał pomysł opracowania receptury i nazwy ciastka, które kojarzyłoby się z obu miastami i je promowało. Recepturę przygotowali wspólnie juror i mistrz cukiernictwa z Poznania Paweł Mieszała i przedstawicie Gastronoma. Oficjalna degustacja ciastka odbyła się na początku września. Od dziś Karambba jest w sprzedaży.
- Nazwa ciastka nawiązuje do używającego z upodobaniem tego słowa Szpiega z Krainy Deszczowców – postaci z animowanego filmu produkcji Bielskiego Studia Filmów Rysunkowych pt. Porwanie Baltazara Gąbki - podkreśla Emilia Klejmont.
Receptura Karambby jest jawna, a bielscy restauratorzy i cukiernicy mogą z niej korzystać. Jednak na wykonywane przez siebie ciastko muszą uzyskać certyfikat. Jednostką certyfikującą jest bielski Gastronom. Certyfikat ma ważność roku, z możliwością odnowienia.
Certyfikat taki zdobyła Cukiernia Dawne Smaki. Od połowy sierpnia br. prowadzą ją Patrycja Gacek i jej mama Bożena Gacek. Miejsce specjalizuje się w tradycyjnych ciastkach i ciastkach. Właścicielki przyznają, że wyprodukowanie Karambby było dla nich wyzwaniem, ale potwierdzają również, że się opłaciło.
- Zainteresowanie Karambbą jest naprawdę duże. Od rana sprzedałyśmy prawie 60 ciastek – mówiły jeszcze przed godziną 10.00 rano właścicielki cukierni.
Produkcję Karambby w Dawnych Smakach poprzedziło uzyskanie przez cukiernię specjalnego certyfikatu. 27 października odbyło się jego oficjalne przekazanie właścicielkom przez zastępcę prezydenta miasta Bielska-Białej Adama Ruśniaka i dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej Jolantę Wikło.
- Dziękujemy za podjęcie inicjatywy. Gratulujemy tego, że już pierwszego dnia jest tak ogromne zainteresowanie Karambbą i liczymy, że będzie to ogromny sukces ciastka, a przy okazji cukiernia zyska nowych klientów – mówił zastępca prezydenta miasta.
Natomiast dyrektor Gastronoma potwierdziła ogromne zainteresowanie innych cukierni możliwością produkcji i sprzedaży Karambby. – Zapytania w tej sprawie skierowały do nas 22 cukiernie – mówiła Jolanta Wikło. – Teraz muszą zgłosić chęć uzyskania certyfikatu – dodała.
Drugą kawiarnią na terenie miasta, która uzyskała certyfikat, jest Imbryk przy ul. Władysława Orkana 4.
Tym, którzy jeszcze nie wiedzą, przypominamy, że KaramBBa to beza przełożona białą masą z nutką ajerkoniaku i konfiturą z czarnego bzu.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?