Malownicze i wciąż nieodkryte Roztocze zachwyca zarówno bogactwem natury, jak i smaków. Region ten słynie m.in. z dań mącznych, potraw na bazie kaszy gryczanej oraz miodów i olejów. Obok doskonałej kuchni, odkryć tu można również bogate tradycje winiarskie. Wszystko za sprawą ciepłego klimatu, ciągnących się po horyzont łagodnych wzgórz i żyznych lessowych gleb, stanowiących doskonałe warunki do uprawy winorośli i innych owoców. Ten ogromny potencjał sprawia, że region ten coraz śmielej nazywany jest polską Toskanią – czytamy w zaproszeniu na Festiwal win i produktów regionalnych "W poszukiwaniu prawdziwego smaku".
Jeszcze kilkanaście lat temu mało kto wierzył, że w Polsce są warunki by powstawało tu dobre, jakościowe wino. Nic w tym dziwnego, Polska, przede wszystkim ze względu na klimat, nigdy nie była postrzegana jako kraj winiarski. Największym zainteresowaniem konsumentów cieszyły się wina hiszpańskie, francuskie, włoskie, greckie czy chilijskie. Jednak to się zdecydowanie. Od kilku lat można zaobserwować wyraźny wzrost zainteresowania rodzimymi produktami.
Wszystko za sprawą dynamicznego rozwoju lokalnych winnic, których obecnie w Polsce istnieje kilkaset. W większości są to nieduże, rodzinne firmy, których działalność opiera się na butikowej produkcji. Odradzaniu się winiarstwa w Polsce sprzyjają m.in zmiany preferencji konsumentów oraz popularyzacja trendu skierowanego na zainteresowanie lokalną żywnością i ruchem „slow food” oraz „slow life”. Konsumenci, nastawieni na naturalne, polskie wyroby coraz chętniej otwierają się także na rodzime produkty winiarskie. Poszukują ich na półkach specjalistycznych sklepów, wine barach i restauracjach. Jednak mimo swojej doskonałej jakości polskie wina wciąż stanowią niewielki odsetek wszystkich win kupowanych w naszym kraju. Problem polega na dosyć wąskim kanale ich dystrybucji. Ciężko znaleźć je w ofercie dużych supermarketów czy dyskontów. Dlatego też uważamy, że świetną okazją do ich odkrywania mogą być wszelkiego rodzaju festiwale i wydarzenia winiarskie
– tłumaczy Wioletta Wilkos, Prezes Fundacji Winiarnie Zamojskie.
Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Winiarnie Zamojskie oraz miasto Zamość. Na odwiedzających czeka wiele atrakcji, w tym możliwość degustacji regionalnych dań oraz kilkudziesięciu polskich win na dedykowanych im stoiskach. Wśród wystawców spotkać będzie można przedstawicieli wielu rodzimych winnic, w tym m.in. Dworu Sanna, Dwórzno, Turnau, Lucus, Amelie, Stara Winna Góra, Lipowiec, Moderna, Anna, Solaris, Jadwiga czy Winnica Zamojska.
Jako organizacja, której głównym celem jest wspieranie rozwoju polskiego winiarstwa postanowiliśmy zorganizować wydarzenie, które będzie łączyło w sobie ideę promocji polskich win, owoców i naturalnych, regionalnych produktów, a także regionu Roztocza i miasta Zamość. Festiwal „W poszukiwaniu prawdziwego smaku” pozwoli z jednej strony właścicielom winnic zaprezentować szerokiemu gronu odbiorców swoje wyroby, z drugiej zaś umożliwi odkrycie bogatej oferty polskich win odwiedzającym, którzy do tej pory nie mieli okazji się z nimi zetknąć
– podkreśla W. Wilkos.
– Liczymy, że impreza będzie stanowiła także doskonałą okazję do rozmów oraz wymiany doświadczeń pomiędzy samymi winiarzami i na stałe wpisze się w coroczny kalendarz wydarzeń odbywających się w Zamościu – dodaje.
Powstawanie winnic i rozwój winiarstwa ma w Polsce znaczenie drogowskazu. Winiarstwo przekształciło w Europie setki tysięcy rolników w winiarzy, czyniąc z ubogich dostawców surowca producentów szlachetnego i cenionego produktu jakim jest w świecie wino
– mówi Robert Ogór, prezes Ambra.
–Tworzenie winnicy pokazuje kierunek awansu dla uprawiających ziemię, żeby wyjść z pułapki taniego surowca. To przykład upodmiotowienia rolników jako uczestników rynku. Winnice powstające na Zamojszczyźnie są inspiracją dla ogromnej rzeszy sadowników: Zmieńcie swoje sady w „owocowe winnice”. Winogrono nie dostało od natury monopolu na szlachetne wino. Inspirowane doświadczeniami światowego winiarstwa gronowego wina z naszych owoców mogą stać się wielką niespodzianką dla miłośników wina na całym świecie. Dzisiejsze pierwsze Święto Wina w Zamościu to początek długiej podróży „W poszukiwaniu prawdziwego smaku” – zwraca uwagę R. Ogór.
Wstęp na festiwal „W poszukiwaniu prawdziwego smaku” jest bezpłatny.
Wydarzenie, trwa od. godz. 10.00 zakończy się o godz. 22.00. W programie m.in. degustacje win polskich oraz produktów regionalnych, Laboratorium Smaku i Zapachu oraz sklep festiwalowy (do godz. 18.00).
Pokaz kulinarny Food pairing Winiarnia Zamojska by Marcin Sikora czyli odkrywanie potraw od nowa polegające na połączeniu smaków Lubelszczyzny i win Winiarni Zamojskiej (godz. 19.00- ok. 22.000. Uzupełnieniem tej części festiwalu będą fascynujące historie o winie wraz z komentarzami Tomasza Potrzebowskiego – eksperta winiarskiego.
Festiwal zakończy się ok. godz. 22.00.
Zachęcamy do obejrzenia naszej fotorelacji.
Więcej: Pokaz kulinarny Food pairing Winiarnia Zamojska by Marcin Sikora
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?