MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Domowy sos à la Big Mac. Wyrazisty i wyborny. Najlepszy sos do burgera i dań z grilla. Bez problemu zrobisz go w domu z kilku składników

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
123rf/kesu87/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na prosty i pyszny sos do grilla? A może zastanawiasz się, jaki zrobić sos do burgera? Polecam ci przepis na domowy sos a la „Big Mac”. Z pewnością znasz ten charakterystyczny, wyrazisty smak, za którym wiele osób przepada. Bez problemu odtworzysz go w domu z łatwo dostępnych składników.

W skrócie:

Wiele osób przepada za smakiem popularnego sosu, który dodaje się do słynnej kanapki "Big Mac". W Internecie często pojawiają się pytania czy i gdzie można kupić gotowy sos "Big Mac". Jak to zwykle bywa w przypadku znanych sieci restauracji czy marek, przepisy są mocno strzeżone i nie udostępnia się ich. Na szczęście smaczny sos łatwo odtworzyć i bez problemu można go zrobić w domu. Nie trzeba kupować do niego wyszukanych składników – większość mamy pod ręką w kuchni. Sekretem wyrazistego sosu jest dodatek korniszonów i czerwonej cebulki. To wyśmienity sos do grilla i pasuje do różnych mięs: karkówki czy kiełbasy. Możesz go także podać jako sos do burgera. Wystarczy usmażyć je na patelni lub na grillu. Możesz przygotować domowe bułki do burgerów, dodać kilka liści sałaty, pomidora i ser.

Domowy sos „Big Mac” – najlepszy sos do burgera i na grilla

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja: ok. 200 ml sosu

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 łyżek majonezu,

  • pół czerwonej cebuli,

  • 2 ogórki konserwowe,

  • 4 łyżki oleju,

  • łyżeczka octu,

  • łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej,

  • pół łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu,

  • pół łyżeczki cukru,

  • szczypta suszonej czerwonej papryki,

  • szczypta soli,

  • szczypta pieprzu.

Jak zrobić domowy sos do „Big Maca”?

  1. Najpierw przygotowałam tzw. francuski dressing, znany również jako sos winegret. W miseczce połączyłam olej, ocet, musztardę, cukier, sól oraz paprykę. Utarłam wszystko na gładki sos.

  2. Dodałam majonez, pieprz i ponownie wymieszałam.

  3. Cebulę i ogórki bardzo drobno posiekałam i dodałam do sosu. Gotowe.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pizza z burratą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowy sos à la Big Mac. Wyrazisty i wyborny. Najlepszy sos do burgera i dań z grilla. Bez problemu zrobisz go w domu z kilku składników - Strona Kuchni

Wróć na siemianowiceslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto