MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Jaka marynata do mięsa na grilla, a jaka do warzyw? Sprawdź przepisy na marynaty do karkówki, kurczaka, żeberek, ryby, tofu i grzybów

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
W czym marynować produkty na grill? Dzięki takiemu sposobowi przyprawienia będą nie tylko lepsze, ale i zdrowsze. Sprawdź przepisy na marynaty, które pasują do poszczególnych produktów! 

Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
W czym marynować produkty na grill? Dzięki takiemu sposobowi przyprawienia będą nie tylko lepsze, ale i zdrowsze. Sprawdź przepisy na marynaty, które pasują do poszczególnych produktów! Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. lenyvavsha/123RF
Marynata to podstawa przy grillowaniu! Nie tylko dodaje smaku pieczonym produktom, ale też sprawia, że są dużo zdrowsze. Zobacz, jak przygotować dobrą marynatę do karkówki, kurczaka, żeberek i innych mięs z grilla, by były soczyste, pełne aromatu i smaku. Podajemy też sprawdzone przepisy na mokre i suche marynaty do ryby, tofu, warzyw, grzybów, a nawet owoców.

Spis treści

Marynata jest ważna! Wyjaśniamy, dlaczego

Marynata to mieszanka składników używana do doprawiania, choć również konserwowania produktów przeznaczonych do dalszej obróbki. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku ich pieczenia w piekarniku i ruszcie grilla. Dzięki niej tak przygotowane jedzenie może być nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze!

Czytaj również: Te osoby muszą uważać na dania z grilla

Wystarczy zadać sobie nieco trudu i pokryć marynatą produkty przeznaczone do pieczenia, by w ciągu godziny lub kilku przesycić je aromatem składników – a także korzystnymi związkami, które ograniczają powstawanie szkodliwych substancji pod wpływem wysokiej temperatury.

Do polecanych składników marynat i suchych mieszanek do nacierania o takim działaniu należą m.in.:

  • świeże i suszone zioła,
  • przyprawy korzenne,
  • napoje alkoholowe o dowolnej mocy, najlepiej ciemne piwo, ew. lager, białe lub czerwone wino, brandy, gin itp.,
  • ocet winny, sok z cytryny, ocet jabłkowy, ryżowy, balsamiczny,
  • jasny sos sojowy,
  • oliwa z oliwek lub rafinowany olej rzepakowy.

Jaka marynata do karkówki, a jaka do kurczaka czy warzyw?

Do marynowania mięsa na grill warto używać mieszanek o małej zawartości soli, ponieważ składnik ten przyczynia się do nadmiernego wysuszenia kawałków.

Soli warto używać dopiero pod koniec pieczenia na ruszcie. Jeżeli wchodzi w skład suchej mieszanki do nacierania, najlepiej używać jej na krótko przed pieczeniem. Skład marynaty warto dopasować do rodzaju pieczonego produktu.

Jak używać marynaty do dań z grilla?

Składniki marynaty bogate w cukry proste, takie jak ocet balsamiczny czy sos sojowy, warto stosować do produktów pieczonych krócej i na mniejszym żarze, ponieważ łatwo karmelizują i się przypalają.

Zobacz też: To najgorsze produkty na grilla. Lepiej ich unikaj

Przed położeniem na ruszt nadmiar marynaty należy usunąć, zwłaszcza jeśli zawiera łatwo palące się kawałki ziół i przypraw. Pomoże to także zapobiec kapaniu płynu na węgle lub element grzejny w grillu elektrycznym, które prowadzi do powstawania szkodliwego dymu.

Zalecane proporcje to 1/2 szkl. marynaty (125 ml) na 1/2 kg mięsa. Mięsa, zwłaszcza czerwone, wymagają więcej czasu w marynacie niż ryby i owoce morza, a także większość warzyw. W lodówce mogą spędzić w niej nawet dobę, podczas gdy innym składnikom wystarczy marynowanie przez 30-60 minut.

Polecamy również:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jaka marynata do mięsa na grilla, a jaka do warzyw? Sprawdź przepisy na marynaty do karkówki, kurczaka, żeberek, ryby, tofu i grzybów - Strona Zdrowia

Wróć na siemianowiceslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto